Grill gastronomiczny - przyjaciel szefa kuchni - faktywroclaw.pl

Gastronomia to trudna branża, która wymaga nie tylko posiadania odpowiedniej wiedzy oraz doświadczenia, ale także właściwie wyposażonej kuchni. Jednym z niezbędnych elementów, który powinien się w niej znaleźć jest grill gastronomiczny. Nie przez przypadek wielu szefów restauracji mówi, że jest to ich najlepszy przyjaciel. Co warto o nich wiedzieć?
Czym jest grill gastronomiczny?
W wielkim skrócie można powiedzieć, że jest to wielofunkcyjne urządzenie wykorzystywane w każdego rodzaju gastronomii. Jego podstawowym przeznaczeniem jest obustronne opiekanie pieczywa, mięs oraz ryb.Korzystanie z grilla nadaje im chrupiący charakter, a także doskonałe wypieczenie.
Grill gastronomiczny sprawdza się zarówno w restauracja, które przygotowują dla swoich gości wysokiej klasy dania, jak i w mniejszych food truckach, gdzie liczy się szybkość wydania posiłku. Są one doskonałym sposobem na zwiększenie efektywności pracy kuchni, która pozwala obsługiwać większą liczbę klientów. Budowa grilla i podstawowe parametry.
Podstawowe parametry grilla
Obudowa grilla gastronomicznego wykonana jest ze stali nierdzewnej. Tak wykonana konstrukcja pozwala utrzymać urządzenie w dużej czystości. Ma to ogromne znaczenie w gastronomii, ponieważ sprzątanie zabrudzonych elementów jest największą zmorą każdego, kto przepracował chociaż kilka dni w kuchni. Czyste elementy to nie tylko higiena pracy, ale również większe jej bezpieczeństwo. Brak spalonych elementów jedzenia to również gwarancja lepszego smaku kolejnych dań.
Stal, z której wykonany jest grill jest bardzo wytrzymała, dzięki czemu można dłużej go użytkować. Nie jest przy tym narażony na uszkodzenia, ani wgniecenia. Najważniejszym elementom grilla jest natomiast powierzchnia grzewcza. Może być płaska lub posiadać ruszta. To właśnie na tej powierzchni odbywa się smażenie posiłków, mięs i warzyw.
Ważnym elementem każdego grilla są specjalne uchwyty, które wykonane są z materiału odpornego na działanie temperatury. Chronią one użytkowników przed poparzeniem, a jednocześnie ułatwią korzystanie z samego grilla.
Grill gastronomiczny - trzeba kupić, czy można wynająć?
Zakup nowego grilla gastronomicznego jest sporym wydatkiem. Wybierając sprzęt z wysokiej jakościowo półki należy liczyć się zwydatkiem nawet kilku tysięcy złotych. Nie każdą restaurację stać na taki wydatek. Na szczęście działa na rynku wiele firm, które zajmują się wynajmem takich urządzeń gastronomicznych. Na szerokiej liście oferowanych przez nie produktów są także grille gastronomiczne.
To doskonała propozycja dla firm, które są w okresie testowania swojej oferty i nie chcą angażować dużych środków finansowych w zakup potrzebnego sprzętu. Grille gastronomiczne sprawdzą się również przy okazji organizowanych przez Ciebie imprez. Zapewnią miejsce do przygotowania pysznych posiłków w ogrodzie podczas urodzin syna, wesela, czy też imprezy firmowe. Ze względu na swoje przemysłowe rozmiary, taki grill doskonale sprawdzi się również na większych przyjęciach.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski