Jaka kawa do kawiarni - espresso czy przelewowa

Wybór odpowiedniej kawy do kawiarni wcale nie jest takim prostym zadaniem. Oczywiste jest to, że właściciele takich lokalów chcą serwować swoim klientom najlepszy napój. Na jaką kawę warto więc się zdecydować? Najbardziej popularnym wyborem wciąż od wielu lat jest espresso. Jednak coraz większym zainteresowaniem cieszy się kawa przelewowa. Poniżej dowiesz się, czym różnią się te kawy oraz w jaki sposób one smakują.

Warto pamiętać o tym, że obie kawy są przygotowywane w różny sposób. Ważna jest tutaj grubość mielenia ziaren, ilość użytej wody oraz długość czasu, w którym zmielone ziarna mają kontakt z wodą. To właśnie przez te czynniki kawy te dostarczają zupełnie innych doświadczeń smakowych. Tak naprawdę każdy rodzaj kawy, jeżeli zostanie odpowiednio przygotowany, będzie mocno różnił się w smaku. Jaka jest więc różnica pomiędzy espresso a kawą przelewową?

Kawa przelewowa

Na początku omówmy jak powstanie kawa przelewowa. W tym przypadku przelewa się przez zmielone ziarna kawy gorącą wodę. Nie może być to wrzątek, ponieważ żadna kawa nie lubi tak wysokiej temperatury. Przelana woda przepływa przez grubo zmielone ziarna tym samym uwalniając składniki smakowe z ziaren. Dzięki temu oddaje ona swój charakterystyczny smak. W taki sposób przygotowany napar wlewa się do filiżanki.

Poprzez brak zastosowania mechanicznego ciśnienia, taka kawa do kawiarni potrzebuje więcej czasu oraz wody na zaparzenie. Jednak w efekcie końcowym otrzymujemy przyjemną i delikatną kawę. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się ekspres przelewowy lub dripper. Przez to, że kawa przelewowa ma dłuższy kontakt z większą ilością wody niż espresso sprawia, że napar nie jest tak bardzo skoncentrowany. W ten sposób otrzymuje się delikatniejszą kawę, w której można odkryć naprawdę ciekawe smaki.

Espresso

Espresso natomiast należy przesączyć drobno zmieloną kawę przez bardzo gorącą wodę pod dużym ciśnieniem. Dlatego do przygotowania takiej kawy używa się specjalnego urządzenia. Wysokie ciśnienie sprawia, że woda szybciej wydobywa z ziaren aromaty, przez co otrzymujemy intensywny oraz aromatyczny napar. Zastosowanie espresso jest naprawdę szerokie. Możemy je na przykład łączyć z mlekiem.

Jak smakuje espresso? Przede wszystkim powinno być ono wyraziste. Idealnie przygotowana kawa jednak musi być zbalansowana. W espresso powinniśmy wyczuwać lekką słodycz połączoną z przyjemną kwasowością. Na górze napoju powinna pojawić się kremowa pianka. Tak przygotowana kawa jest uwielbiana przez wielu ludzi. Dodaje mnóstwo energii i jednocześnie dobrze smakuje.

Kawa do kawiarni

Wybór kawy do kawiarni jest więc trudnym zadaniem. Najlepiej jest się wyposażyć w różnego rodzaju kawy, dzięki czemu będziemy w stanie serwować naszym klientom ich ulubiony napar. Pamiętajmy o tym, żeby przestrzegać zasad przy parzeniu danej kawy, aby móc wydobyć z ziaren niezwykłe aromaty. Dobrze przygotowana kawa będzie zaskakiwać każdego klienta.