Nowe smaki i miejsca we Wrocławiu które warto odwiedzić w czerwcu

3 min czytania
Nowe smaki i miejsca we Wrocławiu które warto odwiedzić w czerwcu

Wrocław tętni nowymi smakami! Maj przyniósł falę otwarć restauracji i kawiarni, które już zdobywają serca mieszkańców. Od burgerów z duszą po egzotyczne desery sprawdź, gdzie warto zajrzeć, by odkryć kulinarne perełki stolicy Dolnego Śląska.

  • Nowe smaki i miejsca do odkrycia we Wrocławiu
  • Co jeszcze pojawi się na kulinarnej mapie Wrocławia
  • Zamknięcia i zmiany w gastronomii Wrocławia w maju

Nowe smaki i miejsca do odkrycia we Wrocławiu

Maj okazał się wyjątkowo obfity dla miłośników dobrej kuchni w stolicy Dolnego Śląska. W samym centrum miasta powstało PLUTO efekt współpracy właścicieli piekarni PLON oraz CULTO. To miejsce, gdzie królują smash burgery przygotowywane z najwyższej jakości składników, podawane z cienkimi frytkami oraz lekką sałatką z ogórka. Na deser można skusić się na kręcone lody śmietankowe z karmelem. Lokal mieści się przy ul. Kotlarskiej 24.

Na Krzykach-Partynicach pojawiła się nowa osiedlowa kawiarnia Beztroska Cafe, która zachwyca przytulnym wnętrzem i szerokim wyborem kaw speciality. Oprócz aromatycznych napojów można tu także spróbować domowych wypieków i zjeść poranne śniadanie. Kawiarnia znajduje się pod adresem ul. Racławicka 94A.

Miłośnicy kuchni greckiej mają teraz okazję odwiedzić Opa! Grecki street food na Gajowicach. Menu obejmuje klasyczne dania takie jak gyros, souvlaki czy sałatkę z fetą i świeżymi warzywami oraz tradycyjne tzatziki. Restauracja zaprasza przy ul. Jemiołowej 50.

Dla tych, którzy chcą spróbować czegoś zupełnie innego, Bingsu House oferuje koreański deser lodowy bingsu bazujący na mleku i wzbogacony owocami, bakaliami lub słodką czerwoną fasolą. Do tego kawa i matcha tworzą idealny duet smakowy. Lokal mieści się przy ul. Kotlarskiej 25.

W pobliżu Dworca Głównego PKP otwarto Waikiki Bistro, które specjalizuje się w poke bowlach zdrowych miseczkach pełnych ryżu, świeżej ryby i warzyw. Klimat hawajskiej plaży podkreśla wystrój wnętrza lokalu przy ul. Piłsudskiego 98.

Co jeszcze pojawi się na kulinarnej mapie Wrocławia

W najbliższym czasie w mieście otworzą swoje drzwi kolejne interesujące lokale gastronomiczne. Wśród nich znajdziemy m.in. nowy punkt sieci pizzerii Tutti Santi (ul. Graniczna 2) oraz Meatologia (ul. Zwycięska 45). Ponadto planowane są otwarcia takich miejsc jak Mia Pizza & Good Vibes (ul. ks. Witolda 30B), Q pizza (ul. Racławicka 94B) czy NO NAME Bar & Grill (ul. Średzka 15). Nie zabraknie też propozycji z różnych zakątków świata od meksykańskich smaków po tajskie CHAI THAI (ul. Sienkiewicza 34a) oraz słodkie wypieki w Cukierni Duży Pokój (ul. Złotnicka 15).

Zamknięcia i zmiany w gastronomii Wrocławia w maju

Niestety nie wszystkie miejsca przetrwały na rynku w maju zakończyły działalność dwie restauracje w centrum miasta: SeaFood Bar&Market (ul. św. Mikołaja 12) oraz Żywica (ul. Szewska 27). Poza nimi zamknęły się również Ciao Pizza (ul. Cybulskiego 17) i Słodziej Smaku (ul. Cukrowa 1c).

Ciekawostką jest zmiana nazwy lokalu Manufaktura Pizzy i Chleba na wyspie Słodowej teraz funkcjonuje tam Al fiume. Natomiast miejsce po restauracji Sufra przy ul. Drobnera 26a , serwującej kuchnię bliskowschodnią, zajęło Nano Kebab Malczyńscy.

Z gastronomicznej mapy miasta zniknął też WOO THAI Street Food (ul. Strzegomska 208). W jego miejscu planowane jest otwarcie Oyche Doner.

Zachęcamy do dzielenia się informacjami o nowych miejscach we Wrocławiu pod adresem redakcja[at]araw.pl chętnie opowiemy o kolejnych ciekawych punktach na kulinarnej mapie miasta!

Źródło: Urząd Miasta Wrocław

Autor: krystian