Yerba mate dla początkujących

2 min czytania
Yerba mate dla początkujących

Yerba mate od wielu lat zyskuje na popularności. Coraz więcej osób chcąc żyć zdrowo zamienia kawę na picie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Picie yerby to nie tylko zdrowy nawyk, ale również styl życia.

Rozpoczynając przygodę z yerba mate trzeba zakupić odpowiednie sprzęty, które pozwolą na prawidłowe przygotowanie napoju. W sklepie online un-mate.pl można zakupić pakiety startowe zawierające wszystkie elementy. I tak znajdziemy w nich naczynie do zaparzania yerby ogólnie nazywane matero. Możemy wybrać matero z pośród kilku dostępnych: tykwy tradycyjne i ceramiczne, guampy czy palo santo. Tykwy to nic innego jak suszona dynia tropikalna, niegdyś najczęściej stosowana. Dzisiaj zastępują ją ich ceramiczne odpowiedniki, które są trwalsze i mieszczą w sobie więcej naparu. Guampa powstaje z bydlęcego rogu a palo santo to naczynie ze świętego drzewa. Przygodę z yerbą najlepiej rozpocząć od tykwy, która pozwala w łatwy sposób cieszyć się prawidłowo zaparzonym naparem.

Oprócz naczynia potrzebujemy rurkę filtrującą- bombillę do picia yerby. Bez niej nie jesteśmy w stanie pić naparu, ostrokrzew paragwajski jest suszony i drobno mielony. Rurka nie zasysa suszu, co pozwala na picie naparu bez drobnych fusów. Bombilla wykonana jest najczęściej z metalu, z jednej strony posiada ustnik a z drugiej część filtrującą dostępną w wersji płaskiej, potrójnie filtrującej i spiralnej. Najlepszym wyborem będzie bombilla potrójnie filtrująca, która doskonale poradzi sobie nawet z najdrobniejszym suszem.

Kolejnym krokiem jest wybór suszu. W sklepie online dostępne są różne gatunki yerby: elaborada, despalada, sin humo, suave, ziołowa, owocowa i organiczna. Podstawowe odmiany różnią się sposobem suszenia: powietrzem lub dymem, a także czasem. Ostrokrzew leżakuje od kilku miesięcy do nawet 2-3 lat. Decyduje to o smaku i intensywności naparu. Na początek doskonale sprawdzi się yerba z dodatkami ziołowymi lub owocowymi, które pozwolą nam na przyzwyczajenie się do charakterystycznego smaku yerby.

Po otrzymaniu pakietu startowego musimy zadbać o odpowiednie przygotowanie naczynia, tzw. curado matero. Bez takiego procesu m.in. tykwa naturalna nie będzie nadawała się do użytku. Po wykonaniu curado możemy już przejść do pierwszego parzenia yerby.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

faktywroclaw_kf