4 zasady zamawiania jedzenia w dowozie

3 min czytania
4 zasady zamawiania jedzenia w dowozie

Przy wyborze restauracji, w której zamierzamy zjeść, bierzemy pod uwagę kilka czynników, w tym jej lokalizację, ceny, rodzaj jedzenia, jego jakość , a często również sposób podania i czas oczekiwania. Nie inaczej jest w przypadku jedzenia w dowozie, przy czym w tym wypadku kryteria wyboru trzeba nieco zmodyfikować, żeby smakowe doświadczenia były jak najlepsze. Co wziąć pod uwagę wybierając jedzenie na dowóz?

Po pierwsze: typ potrawy

Dowóz może wpłynąć na smak i wygląd dania, co wiąże się między innymi z wilgocią, temperaturą i wstrząsami związanymi z przewożeniem jedzenia z miejsca na miejsce. W rezultacie dania mogą stracić chrupkość lub po prostu się rozpaść, a to wpływa na ich smak i ogólne wrażenie. Żeby tego uniknąć, z myślą o dowozie warto wybierać dania, które dobrze znoszą dowóz. W tej kategorii znajdują się między innymi pizza, burgery, makarony z sosami, dania na bazie ryżu, zapiekanki, ale też różnego rodzaju pierogi, tortellini czy pielmieni.

Po drugie: opakowanie

O tym, w jakim stanie będzie jedzenie, które zamówimy, w sporej mierze decyduje opakowanie. Przed złożeniem zamówienia warto więc zwrócić uwagę na to, jak restauracja rozwiązuje tę kwestię. Dania z sosem sprawują się najlepiej w opakowaniach zamkniętych pod warstwą zgrzewanej folii, co uniemożliwia wyciekanie płynu. Z kolei te, które powinny zachować chrupkość, takie jak frytki czy pizza, lepiej zachowują smak i strukturę w opakowaniach papierowych, które umożliwiają choć minimalny odpływ pary. Osobną kwestią jest zachowanie temperatury dania. Przykładowo, burgery z we Wrocławiu z sieci Pasibus, dostarczane na terenie całego miasta ( https://goo.gl/maps/picZVsUoR7G1629G9) są pakowane w specjalną folię, która pozwala zachować ich temperaturę na dłużej.

Po trzecie: typ dostawy

Obecnie mamy do czynienia z dwoma rodzajami dostawy: własną, czyli organizowaną przez lokal lub oferowaną przez pośredników, od Wodących na polskim rynku po działających lokalnie. Plusem korzystania z usług pośredników jest większy wybór oferty, bo dzięki nim dowóz mogą prowadzić także lokale, które nie mają własnych kierowców czy pojazdów. Z drugiej strony jednak kurierzy zewnętrzni bywają zawodni, a czas dostawy długi. Alternatywą jest wybór lokali organizujących dostawę samodzielnie. W tym wypadku możemy liczyć na właściwe opakowanie, często sprawniejszą dostawę i oferty rabatowe, ale trzeba liczyć się z ograniczonym obszarem dowozu. Ostatni z problemów nie dotyczy wspomnianego już Pasibusa, który oferuje burgery z dowozem do klientów z kilku lokalizacji w mieście wszystkie sprawdzić można tutaj: https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/wroclaw/. Zamówienia składać można przez dedykowany serwis Pasidostawa.

Po czwarte: po prostu zamawiaj

W obecnych realiach oferowanie dostaw to jedyny sposób utrzymania się restauracji na rynku, dlatego warto przede wszystkim wspierać ulubione lokale przez składanie w nich zamówień. Dostawa ma swoje mankamenty, ale pozwala cieszyć się lubianym jedzeniem we własnym domu i umożliwia restauracjom utrzymanie się na rynku w oczekiwaniu na zniesienie aktualnych obostrzeń.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

faktywroclaw_kf
Serwisy Lokalne - Oferta artykułów sponsorowanych