Na Swojczycach powstała Miejska Farma, która ma na celu dostarczenie świeżych, ekologicznych warzyw do lokalnych żłobków, wspieranie osób potrzebujących oraz ochronę środowiska. To innowacyjny projekt, który jednoczy różne środowiska i instytucje we wspólnym celu.
- Farma wspiera dzieci, seniorów i uchodźców.
- Projekt oferuje szansę na nowy start dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
- Wszystkie nadwyżki żywności są wykorzystywane.
- Innowacyjny model organizacji na skalę krajową.
Miejska Farma na Swojczycach to unikalny projekt, który łączy ekologiczną uprawę warzyw z pomocą społeczną i edukacją. Powstała na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej Uniwersytetu Przyrodniczego, a za jej funkcjonowanie odpowiadają eksperci z uczelni. Obecnie farma zajmuje 2,5 ha, ale planowane jest jej rozszerzenie do 30 ha.
Za transport warzyw do 16 wrocławskich żłobków odpowiada Fundacja Mniej Więcej, która korzysta z samochodów elektrycznych, aby ograniczyć emisję CO2. Fundacja zajmuje się również zagospodarowywaniem nadwyżek, które trafiają do osób potrzebujących wsparcia. „Na pewno się nie zmarnują: jesteśmy szefami kuchni i od dwóch lat we współpracy z miastem przygotowujemy codziennie około 200 posiłków dla osób, które potrzebują wsparcia, w tym wrocławskich seniorów i uchodźców” – mówi Tomasz Wencek z Fundacji Mniej Więcej.
Projekt Miejskiej Farmy to także szansa na nowy start dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Obecnie angażuje on 20 osób, które zdobywają nowe kompetencje, pracując w polu. Program ten jest realizowany we współpracy z Departamentem Spraw Społecznych i Wrocławskim Centrum Integracji.
Katarzyna Szymczak-Pominanowska, dyrektorka Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UM, podkreśla: „To, na co należy zwrócić uwagę, to szeroko pojęta cyrkularność tego projektu: zdrowe uprawy, w których produkcję zaangażowane są osoby wykluczone zawodowo, trafią na stoły wrocławskich żłobków, natomiast nadwyżki zagospodaruje partner NGO Fundacja Mniej Więcej. W ten sposób nic się nie zmarnuje. Będziemy też rozwijali strefę edukacyjną, do której wraz z naszym partnerem, firmą InPost, zaprosimy dzieci i młodzież szkolną. Nasz model organizacji farmy jest absolutnie innowacyjny na skalę krajową”.
Projekt realizowany jest przez Departament Zrównoważonego Rozwoju we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym oraz wieloma innymi instytucjami. Jego cele to nie tylko korzyści społeczne, ale także budowanie bezpieczeństwa żywnościowego, ochrona środowiska oraz edukacja w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Warto podkreślić, że inicjatywa ta przyciąga różne środowiska, łącząc siły w dążeniu do wspólnych celów i promując ideę zrównoważonego rozwoju na szeroką skalę. Miejska Farma, choć dopiero zaczyna swoją działalność, już teraz przynosi wymierne korzyści społeczności lokalnej i środowisku.
Na podst. UM Wrocław