Wegetariańskie menu w przedszkolach Wrocławia - program rozszerzony o 20 placówek

Dieta bezmięsna zyskała w przedszkolach Wrocławia zwolenników — pilotaż zakończono sukcesem, teraz do programu dołącza kolejna grupa placówek.
- Wrocław rozszerza ofertę żywieniową
- Przedszkola angażują dzieci w naukę o jedzeniu
- Miejska Farma wspiera menu świeżymi warzywami
Wrocław rozszerza ofertę żywieniową
Pilotażowy program wprowadzenia menu wegetariańskiego w miejskich placówkach oświatowych, prowadzony w ostatnim roku szkolnym, spotkał się z pozytywnym odzewem. Testy objęły 11 przedszkoli i żłobków; teraz chęć dołączenia zgłosiło 20 kolejnych placówek. Miasto podkreśla, że opcja wegetariańska pozostaje dobrowolna, a koszty posiłków nie różnią się od standardowej oferty.
“Bardzo się cieszę, że ten pilotaż został tak ciepło przyjęty przez rodziców, a szczególnie przez dzieci. Chcemy, żeby już od najmłodszych lat wiedziały skąd się bierze jedzenie, żeby same tego jedzenia dotknęły. Dieta, którą proponujemy jest zdrowa, potrzebna. Wiele produktów pochodzi z naszej Miejskiej Farmy.”
Ryszard Kessler, wiceprezydent Wrocławia
Radni Lewicy byli inicjatorami projektu, a jego rozszerzenie radny Robert Maślak ocenił jako krok zdrowotny, edukacyjny i środowiskowy. Jadłospisy są układane zgodnie z obowiązującymi wytycznymi żywieniowymi dla dzieci w placówkach oświatowych. Z doniesień miejskich wynika też, że w wielu przedszkolach zyskał zwolenników pomysł tzw. Zielonego Dnia — jeden dzień w tygodniu z samymi potrawami roślinnymi.
“Rozszerzenie programu bezmięsnych posiłków we wrocławskich szkołach to krok o znaczeniu zdrowotnym, edukacyjnym i środowiskowym. To sygnał, że miasto myśli o przyszłości dzieci i naszej planety. Cieszę się, że postulaty klubu Lewicy o prawo do wyboru w szkolnych stołówkach są dziś realizowane, i że program ten będzie poszerzany. On nie odbiera wyboru - przeciwnie, poszerza go i uczy otwartości na różnorodne, wartościowe formy żywienia.”
Robert Maślak, radny wrocławskiej Lewicy
Przedszkola angażują dzieci w naukę o jedzeniu
Jedną z placówek, która od lat stawia na edukację żywieniową, jest Przedszkole nr 121 „Zielone Przedszkole” przy ul. Tramwajowej. Dzieci uczestniczą tam w pieczeniu chleba, przygotowywaniu kanapek i zajęciach kulinarnych, a także obchodzą tzw. kolorowe dni poświęcone konkretnym warzywom i owocom. Dyrekcja podkreśla, że wyremontowana kuchnia i sprzęt ułatwiają przygotowanie zbilansowanych posiłków.
“W naszym przedszkolu wiele się dzieje. Mamy wyremontowaną kuchnię z piecem konwekcyjno-parowym. Pozwala on nam na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków - zbilansowanych, zdrowych i kolorowych. Oprócz tego, proponujemy naszym dzieciom projekty, które wzbogacają i rozszerzają ich wiedzę na temat żywienia i produktów, które na co dzień spożywają. Są to m.in. kolorowe dni, czyli dzień marchewki, dyni czy jabłuszka. Wtedy dzieje się w przedszkolu magia, a dzieci z radością to wszystko zjadają.”
Anna Zioło, dyrektor Przedszkola nr 121 we Wrocławiu
Dietetycy zaangażowani w program informują, że dzieci chętnie sięgają po potrawy roślinne, a dobrze zaplanowane menu spełnia wymagania żywieniowe najmłodszych.
“Po kilku miesiącach testów mogę śmiało powiedzieć, że to działa. Dzieci jedzą dania wegetariańskie z apetytem. Większość z placówek biorących udział w programie poparło też pomysł tzw. Zielonego Dnia, czyli jednego dnia w tygodniu, kiedy serwuje się wyłącznie dania roślinne. Będziemy chcieli go wdrożyć.”
Grażyna Karczewska, dietetyczka z Kuźni Zdrowych Nawyków
Miejska Farma wspiera menu świeżymi warzywami
Część warzyw trafiających do miejskich placówek pochodzi z Miejskiej Farmy, gdzie uprawy prowadzone są bez chemii. W ubiegłym roku farmę uznano za istotne źródło świeżych produktów dla żłobków i planowane jest rozszerzenie dostaw także do przedszkoli. Władze miejskie informują, że w ostatnim sezonie zbiory przekroczyły 50 ton i w kolejnych latach mają być jeszcze większe.
“Zależy nam, żeby dzieci jadły naturalne warzywa - takie, które dojrzewają w słońcu, nie w magazynach, bez chemicznych oprysków. W zeszłym roku zebraliśmy na Miejskiej Farmie ponad 50 ton warzyw, w tym roku będzie jeszcze więcej. Dzieci dostają marchewkę, buraki, cukinię czy ziemniaki - wszystko prosto z pola. To także ważny element edukacji. Uczymy dzieci skąd bierze się jedzenie oraz jak można je wytwarzać z poszanowaniem środowiska.”
Katarzyna Sokołowska, koordynatorka Miejskiej Farmy
Rozszerzenie programu to ruch, który w praktyce ma łączyć zdrowie, edukację i lokalne rolnictwo — a także dawać rodzicom i placówkom większy wybór w organizacji żywienia najmłodszych.
na podstawie: Urząd Miasta we Wrocławiu.
Autor: krystian