Nowe smaki Wrocławia lipca HUTA, Mio Gelato i inne gorące otwarcia

Wrocław w lipcu zyskał nowe smaki i miejsca, które warto odwiedzić. Od industrialnej przestrzeni HUTA, przez odmienioną restaurację Champagne Bubbles & Food, po klimatyczny cocktail bar Old Rabbit Co. – miasto tętni kulinarną energią. Sprawdź, gdzie spróbujesz nowości i które lokale żegnają się z wrocławską gastronomią.
- Odkryj nowe smaki i miejsca we Wrocławiu, które właśnie otworzyły drzwi
- Zanotuj zaplanowane otwarcia i pożegnaj zamykające się lokale we Wrocławiu
Odkryj nowe smaki i miejsca we Wrocławiu, które właśnie otworzyły drzwi
Na mapie Wrocławia pojawiła się świeża przestrzeń gastronomiczna o nazwie HUTA. To ponad 5 tysięcy metrów kwadratowych plenerowej strefy, gdzie spotkamy różnorodne koncepty kulinarne skupione wokół food trucków. Wśród nich znajdziemy m.in. wegańskie sushi CUDO, indyjską Mango Mamę, Meatologię, Oyche Doner, Randori Ramen, pizzerię Vaffa Napoli, YOKO by Suszarnia oraz kawiarnię Paloma Coffee Roastery.
HUTA to nie tylko jedzenie – każdego dnia odbywają się tu wydarzenia towarzyszące: koncerty, sety DJ-skie, warsztaty kreatywne oraz zajęcia sportowe. Lokalizacja? ul. Grabiszyńska 241.
W centrum miasta odświeżoną odsłonę zyskała restauracja Champagne Bubbles & Food By Marcin Korczak Restaurant. Szef kuchni Marcin Korczak, znany z Piwnicy Świdnickiej czy Mińskiej 38, zaprasza na dania serwowane przez cały dzień w towarzystwie szampana.
Adres tego miejsca to pl. Jana Pawła II 20.
Mio Gelato rozszerza swoją obecność – po sukcesie pierwszej lodziarni przy ul. Zwycięskiej otwiera kolejny punkt na osiedlu Krzyki-Partynice (ul. Południowa 1). Oprócz włoskiego gelato w menu znajdziemy desery kawowe, rurki z bitą śmietaną oraz różnorodne ciasta.
Kolejna nowość to KRAST Smash Burger przy ul. św. Mikołaja 8/1 – miejsce dla fanów amerykańskiego fast foodu z klasycznymi burgerami oraz bardziej odważnymi smakami, jak ananas czy hiszpańska kiełbasa chorizo.
Grono to koncept twórców Cocofil z ul. Włodkowica. Nowy lokal na osiedlu Grabiszyn-Grabiszynek (ul. Rusznikarska 1a) oferuje włoskie pinsy – podpłomyki przypominające pizzę – a także kawę i wino oraz możliwość zakupu książek.
SZAMAni Food House przy ul. Ofiar Oświęcimskich 19 zmienił profil na kebabownię serwującą tureckie specjały: kebaba z kurczaka i wołowo-baraniego podawanego w lawaszu, bułce lub na talerzu z frytkami i sałatką z czerwonej kapusty.
Na pl. Solnym 16 powstał cocktail bar Old Rabbit Co., który zachwyca podziałem na strefy: barową, winiarską, degustacyjną z alkoholami starzonymi (whisky, rumy) oraz ekskluzywną część cygarową. Wieczorami można tu posłuchać muzyki na żywo.
Zanotuj zaplanowane otwarcia i pożegnaj zamykające się lokale we Wrocławiu
W najbliższym czasie rynek gastronomiczny wzbogacą dwa nowe koncepty: łódzka restauracja Siekany Mieszany ze specjalnością w postaci nietypowych tatarów oraz kolejna pizzeria sieci Pizzatopia.
Dodatkowo otwierają się:
- Wypiekarnia u Natali – al. Hallera 94
- Nonna aldente – ul. Bogusławskiego 101
- BRÚ speciality coffee & vegan bakehouse – ul. Cybulskiego 1
- Restauracja Modra – ul. Krzywoustego 52
- Dym na Opolskiej – ul. Opolska 140
- Piekarnia Bakery Street – ul. Modrzejewskiej 6
Niestety nie wszystkie miejsca przetrwały próbę czasu. Po kilku latach kończy działalność meksykańska Tequilarnia (Rynek 22) oraz kawiarnia Etno Cafe w budynku OVO (ul. Podwale 83).
Z gastronomicznej mapy znika także:
- Randori Ramen (Hala Świebodzki)
- DIYO (pl. Kościuszki 23/1z)
- Sushi Corner Dedala (ul. Dedala 12a)
- Chwila Moment Coffee & Food (ul. Sołtysowicka 15b)
Dodatkowo pod koniec miesiąca zamknie się OdNowa Bistro (ul. Bogusławskiego 13), które zostanie zastąpione innym konceptem należącym do tych samych właścicieli.
“Jeśli znacie inne restauracje i kawiarnie, które otwierają się we Wrocławiu, piszcie na adres redakcja[at]araw.pl.”
Portal www.wroclaw.pl aktywnie wspiera rozwój lokalnych biznesów i chętnie przedstawi kolejne #GASTROnowości w następnych publikacjach.
Na podst. Urząd Miasta we Wrocławiu
Autor: krystian