Yassin Bugajny triumfuje w Kulinarne Grand Prix, Wierzbowa 15 zgarnia też nagrodę specjalną

Gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza zmieniła się w scenę dla jesiennych smaków i nagród — kucharze z Wrocławia rywalizowali o staże, pieniądze i prestiż. W centrum uwagi znalazł się szef z restauracji Wierzbowa 15, którego menu zdominowały produkty sezonowe.
W serdecznej, niemal teatralnej atmosferze finału jury ogłosiło zwycięzcę II edycji Konkursu Kulinarne Grand Prix Wrocławia. Wśród braw i gratulacji nagrodę główną odebrał szef kuchni, który postawił na jesienną paletę smaków i precyzję serwisu.
- Kulinarne Grand Prix Wrocławia w Sali Wielkiej Starego Ratusza
- Nagrody, jury i jak oceniano dania
- Co dzieje się w gastronomii i co dalej
Kulinarne Grand Prix Wrocławia w Sali Wielkiej Starego Ratusza
Finał odbył się podczas gali w Sali Wielkiej Starego Ratusza w dniu 22 października 2025. Zwycięzcą został Yassin Bugajny z restauracji Wierzbowa 15, który otrzymał 284,5 pkt. na 300 możliwych. Organizatorami konkursu były gmina Wrocław, Wrocławska Organizacja Turystyczna oraz Agencja Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej.
Mam nadzieję, że to dopiero początek naszej pięknej kulinarnej przygody
Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia
To nie jest tylko moja wygrana. Dziękuję swoim współpracownikom - bez was nie byłoby to możliwe. Przygotowaliśmy wielodaniowe menu, a w każdym z tych dań na planie pierwszym był produkt jesienny: kukurydza, grzyby, jeleń itd.Staraliśmy się, by jeden smak płynie przechodził w kolejny, a całość była spójna. Niczego nie zostawiliśmy przypadkowi.
Yassin Bugajny z restauracji Wierzbowa 15, zwycięzca II edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia
Nagrodą za pierwsze miejsce jest dwutygodniowy staż w restauracji Hofmann w Barcelonie, ufundowany przez gminę Wrocław. Zwycięzca ma pracować pod okiem Diego Grimberga, szefa Hofmann i jednego z członków jury.
Nagrody, jury i jak oceniano dania
Organizatorzy przyznali także kolejne nagrody: II miejsce zajął Wojciech Janowicz z restauracji Campo Modern Grill — nagrodą jest tygodniowy staż w Hofmann (również finansowany przez gminę). III miejsce wywalczył Paweł Kaszubski z restauracji La Maddalena, który otrzymał 3 tys. zł ufundowane przez Wrocławską Organizację Turystyczną. Dodatkowo nagrodę specjalną dla najlepszego szefa sali przyznano restauracji Wierzbowa 15; jej szef otrzyma tygodniowy staż w jednym z lokali grupy Da Vittorio, ufundowany przez The Fork.
Jury prowadzone było przez Macieja Dobrzynieckiego, prezesa Akademii Gastronomicznej, a w składzie znaleźli się m.in. Diego Grimberg, Adam Pawłowski, Jakub Mazur, Alfred Wagner oraz Łukasz Budzik. Przy ocenie finalnych zestawów brano pod uwagę jakość i smak potraw, kompozycję menu degustacyjnego, sposób podania oraz poziom obsługi.
Do finału awansowało pięciu szefów wyłonionych na podstawie zgłoszeń: poza zwycięzcą byli to Michał Bekisz (The Gate), Wojciech Janowicz (Campo Modern Grill), Paweł Kaszubski (La Maddalena) i Kacper Sawoń (Gustaw). Organizatorzy podziękowali również pozostałym uczestnikom, w tym między innymi Karolowi Sankowskiemu, Pawłowi Błaszczykowi, Marioli Monczak, Igorowi Arent-Rabiejowi, Grzegorzowi Firkowskiemu, Danielowi Pardo Ruiz Gomez, Patrykowi Bilowi, Katarzynie Daniłowicz, Adrianowi Wiktorkowi, Krystianowi Wiatrowskiemu, Adamowi Skwarło i Bartoszowi Tułpatowiczowi.
Co dzieje się w gastronomii i co dalej
Podczas gali przedstawicielki Urzędu Miejskiego - Katarzyna Szymczak-Pomianowska i Małgorzata Golak - przedstawiły przegląd ostatnich inicjatyw: m.in. III edycję wydarzenia Od pola na wrocławski stół z udziałem ponad 30 podmiotów, pierwszą konferencję Made for Restaurant, wejście 22 wrocławskich restauracji do Przewodnika Michelin, II edycję Akademii Gastro, przystąpienie Wrocławia do sieci DELICE oraz kolejną edycję festiwalu DELICJE.
W najbliższych tygodniach reprezentanci wrocławskiej gastronomii pojadą na międzynarodowe wydarzenie “Gastronomia Przyszłości” do Lipska. Organizatorzy zapowiadali, że konkurs i towarzyszące mu inicjatywy mają służyć nie tylko promocji najlepszych kucharzy, ale też wymianie doświadczeń i podnoszeniu jakości usług gastronomicznych w mieście.
na podstawie: UM Wrocław.
Autor: krystian